Lente Verzekeringen & Risicobeheer



Risicobeheer: 5 makkelijk te voorkomen schades voor bedrijven

Risicobeheer: 5 makkelijk te voorkomen schades voor bedrijven

Niemand wil teveel betalen voor zijn verzekeringen, maar iedereen weet dat ze wel nodig zijn. Zeker voor bedrijven met veel risicofactoren is het goed om te kijken hoe je met risicobeheer ervoor kunt zorgen dat je bespaart op verzekeringspremies én schadeposten. Risicobeheer is altijd de eerste stap voor Lente en daarom weten we als geen ander waar veel onnodige schade ontstaat. We delen in deze blog 5 makkelijk te voorkomen schades met je.

1. Lekkage

In de herfst vallen de bladeren massaal van de bomen en als je pech hebt valt een groot deel ervan op het dak van je bedrijf. Nu kun je denken: “Lekker laten liggen”, maar dat is niet verstandig. Die bladeren kunnen zorgen voor verstopping, waardoor er water op het dak blijft staan. Hierdoor kan het gewicht te zwaar worden voor de constructie en voor je het weet liggen de bladeren in je zaak.

2. Aanrijdingen met de heftruck

Heftrucks en roldeuren hebben een enorme aantrekkingskracht op elkaar. Helaas betekent dit vrijwel altijd flinke kosten. Kosten die vrij eenvoudig voorkomen kunnen worden. Zo kun je sensoren plaatsen die ervoor zorgen dat de roldeur omhooggaat als de heftruck eraan komt of bij het kiezen van een nieuwe roldeur gelijk investeren in een snelloopdeur die uit de geleider wordt gedrukt bij een botsing en dus ook weer teruggezet kan worden. Ook de waterafvoer wordt regelmatig geraakt door een heftruck. Voorkom terugkerende kosten, door eenmalig bijvoorbeeld een vangrail te plaatsen.

3. Kortsluiting

Wist je dat 1 op de 3 branden wordt veroorzaakt door kortsluiting! Verzekeraars weten dit maar al te goed en hebben dit in de kleine lettertjes opgenomen. Zo zal er op je polis iets gezegd worden over de NEN3140-keuring of Scope 8 en/of 10. Natuurlijk zit je zelf ook niet op brand te wachten, dus zorg ervoor dat je om de 3 of 5 jaar je elektrische installatie laat keuren. Doe je dit niet en er ontstaat brand door kortsluiting, dan is de kans groot dat de verzekeraar niet uitkeert of een fors eigen risico inhoudt. Je kunt je installateur vragen naar een erkend bedrijf dat deze keuring kan uitvoeren, maar je kunt ons ook een berichtje sturen. Dan helpen wij je graag verder.

4. Brand door buitenopslag

Brand is rampzalig! De helft van de bedrijven waar brand uitbreekt gaat binnen 2 jaar failliet. Een sprinklerinstallatie maakt de kans op een allesverwoestende brand aanzienlijk kleiner. Een tapijtproducent kan eigenlijk niet zonder. Nu is een sprinklerinstallatie niet voor iedere onderneming nodig of betaalbaar. Maar er zijn ook andere dingen die je kunt doen om brand te voorkomen of de schade te beperken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat pallets en brandbaar afval niet tegen je pand worden opgeslagen en niet toegankelijk zijn voor kwaadwillenden. Het liefst zet je dit binnen of als dat niet kan buiten, op ruime afstand van je pand. Is je terrein hier niet groot genoeg voor? Vervang de open afvalcontainer dan voor een afsluitbare.

5. Cybercriminaliteit

Cybercriminaliteit neemt helaas steeds meer toe en daarbij zien we ook dat de doelgroep verandert. Het gaat niet meer alleen om grote multinationals en miljoenen schade. Cybercriminaliteit treft ook de groothandel in vloeren, de woninginrichter of je oma van 89. Gelukkig kun je je tegen cybercriminaliteit goed verzekeren, maar je kunt ook zelf een aantal zaken regelen, zodat cybercriminelen minder kans maken. Zorg bijvoorbeeld voor sterke en vooral unieke wachtwoorden en dus niet de postcode van je bedrijf, de naam van je oudste kind of je favoriete voetbalclub. En beveilig niet alleen het netwerk, maar ook de internetverbinding. Een goed IT-bedrijf gespecialiseerd in security-oplossingen kan je hierbij helpen.

Zoals je hierboven kunt lezen, kun je met risicobeheer veel ellende voorkomen. Je moet alleen wel even tijd vrijmaken om de risico’s in kaart te brengen. En dat is nou net waar het vaak blijft steken. Geen kennis en geen tijd. Ben je benieuwd hoe goed, slecht of overdreven jij je risico’s hebt afgedekt? Laat het me weten, ik maak graag een risicoanalyse voor je. Een risicoanalyse brengt pijnpunten aan het licht, levert een concreet actieplan en voorkomt spijt achteraf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.