Lente Verzekeringen & Risicobeheer



In gesprek met contra-experts Mathijs Hoek en Bart Schutte

In gesprek met contra-experts Mathijs Hoek en Bart Schutte

‘Veel bedrijven niet goed voorbereid op brand’

“Veel bedrijven zijn niet goed voorbereid op brand. En dat heeft grote consequenties bij de afwikkeling. Verzekeraars zijn miljoenenbedrijven die best willen uitbetalen, mits ondernemers zich aan de afspraken houden. Bij veel bedrijven gaat het aan de voorkant fout”, zeggen contra-experts Mathijs Hoek en Bart Schutte in een gesprek dat ik met ze had. De mannen van Troostwijk Expertise zitten vol verhalen over hun belevenissen. Ze delen hun zorgen, maar geven je ook de nodige tips!

 

“Vergelijk het maar met een advocaat die met je meegaat naar de rechtbank”, zegt Mathijs over zijn vak. Lang niet iedere ondernemer weet dat ze bij brand of andere grote schades een beroep kunnen doen op een contra-expert. “Terwijl dat vaak onderdeel is van je polis. We begeleiden ondernemers bij de complexe afhandeling van een ramp. We zorgen dat ze van hoofdrolspeler in een slechte B-film weer regisseur worden. Ook verzekeraars zien dat niet als motie van wantrouwen. Zij begrijpen juist heel goed dat een verzekerde deskundige bijstand nodig heeft bij dit soort ingrijpende gebeurtenissen.”

Vooroordelen

Ze kennen het beeld dat veel ondernemers hebben. “Brand overkomt alleen de buurman en uiteindelijk betaalt de verzekering nooit uit”, vat Bart wat vooroordelen samen. “Ik snap het ook wel: een verzekeraar zou je partner moeten zijn, maar gedraagt zich in het begin soms als een opponent die lastige vragen stelt. Vergeet niet dat je als ondernemer tienduizend(en) euro premie betaalt, terwijl een verzekeraar na een schade miljoenen moet uitkeren. Zorg vooral dat je zelf niet de aanleiding bent dat hij niet wil betalen. En dat is vaak wél het geval.”

Oorzaken

Soms zijn het knulligheden waardoor een bedrijf volledig in as ligt, vertelt Mathijs. Hij kent genoeg voorbeelden uit de praktijk. “Containers met tapijtafval of pallets tegen de gevel van je pand die in de fik gaan. Elk stekkertje is ook een potentiële ontstekingsbron. Zeker in de tapijtindustrie zie je steeds meer elektrische heftrucks. Denk dan na over veilige en centrale oplaadlocaties. Maar meestal is de oorzaak kortsluiting. Die voorkom je niet altijd, maar met periodiek laten keuren van de elektrische installatie voorkom je wel veel ellende.”

Voorzorgsmaatregelen

Bart en Mathijs noemen een aantal maatregelen die je zelf kunt nemen om brand te voorkomen. Of die er in ieder geval voor zorgen dat een schade soepeler wordt afgewikkeld:

  • Laat de elektrische installatie keuren.
  • Heb je zonnepanelen? Laat ook die keuren.
  • Onderhoud brandblussers en slanghaspels, zodat ze hun werk blijven doen.
  • Zorg dat de sprinklerinstallatie gecertificeerd is.
  • Zet brandbare zaken binnen of op meer dan tien meter afstand van je gebouw.
  • Taxeer je gebouw en machines, zodat je geen discussie hebt met de verzekeraar over de hoogte van de uitkering.

En tenslotte: laat een risicodeskundige van de verzekeraar je bedrijf zien. Met zijn tips en adviezen voorkom je vaak veel schade. Overleg dit met je adviseur, hij helpt je op weg.

Gevolgen

Te veel ondernemers denken te weinig na over de verstrekkende gevolgen van een schade zegt Bart. “Je productie ligt volledig stil. Als je een tijdelijke locatie kunt vinden, moet je maar afwachten of machines en grondstoffen snel te leveren zijn. Misschien is het wijs om eens met een concurrent om tafel te gaan zitten, zodat je na schade tijdelijk bij hem kunt produceren. Een concurrent zit niet stil als jouw bedrijf stil komt te liggen door een calamiteit. En laat dan de verzekeringspolis een onderdeel zijn van je continuïteitsplan (BCP).

Voordelen van de contra-expert

En schakel bij dat moment dat niemand wil meemaken, onmiddellijk een contra-expert in, benadrukt Bart nog een keer. “Het eerste wat we doen is kijken wat de mogelijke oorzaak is van de brand. Doe je dat niet meteen, dan zijn de sporen weg. Je moet vooral voorkomen dat verzekeraars afwijzingsgronden hebben. Echt, dat kan ongelooflijk pijnlijk zijn voor een ondernemer die al zo zwaar getroffen is. Met onze expertise besparen we een hoop ellende.”

Bedrijfsschadeverzekering

Mathijs wijst ook op het belang van een bedrijfsschadeverzekering. “Deze verzekering maakt het mogelijk dat je snel de werkzaamheden weer oppakt. Kijk naar je werknemers en je klanten. Die bied je perspectief als je weet dat je snel weer aan de slag kunt. Anders gaat je concurrent ervandoor met je klanten. Veel ondernemers onderschatten het belang. Zo is een uitkeringstermijn van 52 weken vaak tekort. Zet die op 78 of 104 weken wanneer nodig.”

Beter uit de brand

Ondanks dat geen ondernemer op een allesvernietigende brand zit te wachten, hoeft het niet het einde van je bedrijf te zijn, zeggen Bart en Mathijs. “Met een goede aanpak en juiste begeleiding kom je sterk uit zo’n situatie. Dat is in ieder geval ons uitgangspunt als we voor getroffen ondernemers aan de slag gaan. Onze boodschap is helder: zorg dat je voldoet aan de spelregels van verzekeraars. Dan wordt een schade sneller afgewikkeld. Of beter nog: je hebt een garantie voor continuïteit na een calamiteit!”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.